Kanlı Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Kanlı Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Kanlı Dizanteri

Kanlı dizanteri, karın ağrısı, dışkı yerine mukus ve kan çıkması ile seyreden bir hastalıktır. Başlangıçta kuluçka süresini takiben ani olarak halsizlik, kusma, baş ağrısı, ateş ve titreme ile ishal görülebilir. Ağır seyretmesi halinde enfeksiyonlar, göz iltihabı, nörit belirtileri ve bacak eklemlerinde şişme gibi şikâyetler ortaya çıkabilir. Hastalık ilerledikçe dil şişmeye, renk değiştirmeye başlar ve idrarda yanma, tansiyon düşüklüğü görülebilir. Bağırsaklarda gaz birikir, mide ve bağırsakta sindirim sorunları başlar. Çocuklarda kanlı dizanteri belirtileri daha farklıdır. Huzursuzluk, durgunluk ve havale geçirme, su kaybı belirtileri oldukça fazla görülür. Çocuklarda ve yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde kanlı dizanteri dikkatle takip edilmelidir.

Kanlı Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Mikropların neden olduğu kanlı dizanteri, yurdumuzun her bölgesinde görülebilen, önlem alınmadığı takdirde salgına sebep olabilen, kaynağı insanlar olan bir hastalıktır. Hastaların kullandığı kaşık, tabak, bardak, havlu gibi özel eşyaları ortak kullanmak bulaşma olasılığını artırır. Hastalığın seyri her insanda farklılık gösterebilir. Bu sebeple kanlı dizanteri hafif geçirilmiş olsa da hastalığın bulaşmasını önlemek için tedbirli olmak gerekir. Hiçbir belirti göstermeyen dizanteri mikrobu taşıyan insanlar da olabilir. Bu taşıyıcı kişiler gıda sektöründe hizmet vermemelidir. Ayrıca pişmeden çiğ olarak tüketilen meyve, sebze ve içilen içecekler yolu ile hastalık kolayca bulaşabilir. Yaz aylarında denize dökülen lağım ve atık maddelerden bulaşması mümkündür. Kronik hastalığı olanlar, çocuklar, yaşlılar ve hamilelerde kanlı dizanteri ağır seyredebilir.

Kanlı Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hasta istirahat etmeli, bol su tüketmeli ve posa bırakmayan yiyecekler verilmelidir. Limonata verilerek C vitamini takviyesi yapılmalıdır. Pirinç çorbası ile beslenmeli ve yemekten sonra gerekli ilaçlar verilmelidir. Şiddetli karın ağrısına karşı karın bölgesine sıcak su torbası veya sıcak termofor koymak gereklidir. İshal azaldığı zaman et köftesi, pirinç ve patates püresi ile vitamin takviyesi yapılmalıdır. Tedavide uzman doktorlar tarafından tavsiye edilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Kanlı Dizanteriden Korunmak

Hastalarla yakın temastan kaçınmak gereklidir. Kanlı dizanteri bakterisi taşıyan kişiler yemek ve gıda sektöründe hizmet vermemelidir. Çiğ tüketilecek meyve ve sebzeler temiz su ile iyice yıkanmalıdır. İçilecek süt iyi kaynatılmalı veya pastörize edilerek tüketilmelidir. Ayrıca lavabolar ve tuvalet musluklarından içmek ve yemek pişirmek için su kullanmak doğru değildir. Yemekleri kara sineklerden korumak gereklidir. Güvenilir su kullanımı sağlanmalı ve temiz olmayan yerlerde denize girmekten kaçınılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Baturalp

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Karın ağrısı ve baş ağrısı ile birlikte dışkımda kan görmeye başladım, acaba kanlı dizanteri olabilir miyim? Ayrıca halsizlik ve ateş de hissediyorum, bu belirtiler de kanlı dizanterinin bir parçası mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Baturalp, yaşadığın belirtiler oldukça ciddidir ve kanlı dizanteri veya başka bir ciddi bağırsak enfeksiyonunun işareti olabilir. Kanlı dışkı, karın ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve ateş gibi belirtiler mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. En kısa zamanda bir doktora başvurmanı ve gerekli testleri yaptırmanı tavsiye ederim. Sağlığını ihmal etmemeni öneririm. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Dizanteri Nedir?

Dizanteri Nedir?

Haber Bülteni