Dizanteri Bulaşıcı mı?
19 Haziran 2024

Dizanteri Bulaşıcı mı?

Dizanteri, sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alır ve bulaşıcı olması nedeniyle yayılma gösterir. Dizanteri, iki ana türe ayrılır: basilli dizanteri ve amipli dizanteri. Her iki tür de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve bulaşıcıdır.

Dizanteri Türleri

Amipli Dizanteri

Amipli dizanteri, bulaşıcı olmasının yanı sıra sinsi bir şekilde vücutta bekleyerek yayılmaya başlar. Genellikle tropikal ülkelerde sıkça görülür ve bebeklerde ölüme sebebiyet verebilir. Belirtileri arasında kanlı ishal, yüksek ateş, mineral kaybı, karın ağrısı ve karında şişlik bulunur.

Basilli Dizanteri

Basilli dizanteri de bulaşıcıdır ve belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, kanlı ishal, ağır enfeksiyonlar ve göz problemleri yer alır. Vücut su kaybı yaşadığı için sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getiremez.

Dizanterinin Bulaşma Sebepleri

Dizanteri, hijyenik olmayan ortamlardan bulaşma özelliği gösterir. Özellikle yiyeceklere dokunan kişinin ellerinde bulunan dizanteri mikrobu, başkasına temas etmesiyle bulaşır. Sinekler de dizanteri mikrobunu taşıyabilir. Taşıyıcı olan kişilerden yayılma özelliği gösterir. Vücuda direkt temas yoluyla veya öpüşme sebebiyle girebilir. Kişilerin bardak, çatal, kaşık, para, musluk gibi alanlardan bulaştığı belirtilir. Dizanteri hastalığını basit şekilde geçirenler ayakta iken hastalığın yayılmasına sebebiyet verir. Hafif olarak atlatan kişiler daha tehlikeli durumdadır. Hastalığı hiçbir belirti vermeden geçiren dizanteri hastaları ise dokundukları her şeye dizanterinin bulaşmasına sebebiyet verir.

Dizanteri Bulaşıcı mı? Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Hastalığın bulunduğu kişilerin dokunduğu maddelere başkasının dokunması ile yayılma gösterir.
  • Dizanteri hastalığı kirli su tüketilmesi ile ortaya çıkarken; bunun yanında ekmek, salata, süt, meyve gibi ürünlerden kolayca vücuda girer.
  • Dizanteri hastalığı genellikle yaz aylarında yaygın olarak bulaşma özelliği gösterir. Özellikle deniz olan bölgelerde yaygın olarak görülür. Ortak kullanılan havuz, hamam, sauna, havlu, sabun gibi malzemelerin kullanılması bulaşmasının nedenleri arasında yer alır.
  • Her yaşta kişiye bulaşabilen hastalık olması sebebiyle dolaşım yetmezliği problemlerine sebebiyet verir. İshal sebebiyle zehirli ishal, kanlı ishal, yüksek ateş, titreme, halsizlik gibi problemlere sebebiyet verir. Bu sebepten dolayı vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir.
  • Çocuklara bulaşması halinde daha ağır atlatılır. Çocukların sinir sistemini etkilediği için su kaybı belirtileri sebebiyle daha ağır şekilde seyreder.
  • Tedavi için uygun beslenme önerilirken; gerekli görülmesi halinde hastaya ilaç tedavisi uygulanır. Bu süreç içerisinde kişinin dokunduğu her şeyin hijyenik olduğundan emin olmasına, kimsenin kullandığı eşyaları kullanmamaya özen göstermesine, vücuda giren vitaminlerine dikkat etmesi gerektiği anlatılır.
  • Hastalığın bulunduğu kişilerin kalabalık ortamlardan uzak kalmaları kişinin hastalığı atlatması açısından son derece önemli iken, başkalarına bulaştırmaması için de hastalığı atlatana kadar kalabalık ortamlara girmemesi anlatılır.
  • Özellikle C vitamini, B vitamini, K vitamini gibi ürünleri bolca tüketmesi ile bulaşmasının engellenmesini sağlaması anlatılır.

Dizanteri, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen ve bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek, temiz su ve gıda tüketmek, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden tedavi olmak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Dizanteri Nedir?

Dizanteri Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Amipli Dizanteri Bitkisel Tedavisi

Amipli Dizanteri Bitkisel Tedavisi

Akut Amipli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Akut Amipli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Bulaşıcı mı?

Dizanteri Bulaşıcı mı?

Çocuklarda Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi