Çocuklarda Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi
19 Haziran 2024

Çocuklarda Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen, bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur. Özellikle hijyen alışkanlıkları henüz tam gelişmemiş küçük çocuklarda bu enfeksiyon daha sık görülür. Dışkı ile dışarı atılan mukus ve mikroplar, tuvalet esnasında ellere ve oradan da çevreye yayılabilir.

Çocuklarda dizanteri, yeterli hijyen kültürü oturmadığı için kolayca yayılır. Bu hastalık, ciddi su kaybına yol açarak tehlikeli bir hal alabilir. Bu süreçte anne babalara büyük sorumluluk düşer. İleri derecede olan dizanteri hastalığı, çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olması nedeniyle daha hızlı yayılabilir. Ekonomik koşulları yetersiz olan ülkelerde, olumsuz yaşam koşulları ve yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle birçok çocuk bu hastalık yüzünden sağlığını ve hatta hayatını kaybedebilir. Bu bölgelere ilaç yardımı yapılabilir ve altyapı oluşturulması için destek sağlanabilir. Dizanteri, kontrol altına alındığında tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Çocuklarda Dizanteri Belirtileri Nelerdir?
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Dışkıda kan ve mukus,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Ateş,
  • Halsizlik ve baygınlık hali.

Çocuklarda Dizanteri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dizanteri genellikle düşük hijyen standartlarına sahip ortamlarda görülse de, bazen farklı koşullarda da ortaya çıkabilir. Yapılacak ilk şey, vakit kaybetmeden doktora gitmektir. Dışkı örneğine yapılacak tetkikten sonra hızlı bir şekilde tedaviye başlanır. Bu süreçte sıvı kaybını önlemek için damar ve ağız yoluyla sıvı takviyesi yapılır. Dizanteri hastalığı bulaşıcı olduğundan, temas halinde olduğu kişiler de kontrol altına alınır. İlaç tedavisi uygulanan çocuğa ilk etapta sıvı gıdalar verilir. Hastanede yatılı bir şekilde tedavi gören çocuk gözetim altındadır. Tuvaletten her çıkışında dışkı ilaçlanır. Çocuğun ellerinin tamamen yıkanması sağlanır. Bu süreçte çocuk okula gidemez ve diğer çocuklarla temas edemez. Dizanteri sürecinde dışkıdan örnekler alınarak gözlemlenir. Eğer dizanteri mikrobu vücuttan tamamen atıldıysa, çocuk taburcu edilir ve normal hayatına dönebilir.

Çocuklarda dizanteri, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde hemen sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek ve çocuklara bu konuda eğitim vermek, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede kritik rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Dizanteri Nedir?

Dizanteri Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dizanteri İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Dizanteri İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Kanlı Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Kanlı Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Ne Yemeli?

Dizanteri Ne Yemeli?

Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır?

Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi