Akut Amipli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Akut Amipli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Akut Amipli Dizanteri

Akut amipli dizanteri, dizanteri hastalığının akut formu olup bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve her yaş grubunda görülebilir. Amip; içecek ve yiyeceklerin içerisinde bulunur ve yüksek sıcaklıkta ölebilir. Özellikle akut amipli dizanteri, hamam böcekleri ve sinek larvalarında bulunan mikropların sindirim sistemi yoluyla alınması sonrasında ortaya çıkmaktadır. İnce ve kalın bağırsaklara sindirim yoluyla yerleşen amipli dizanteri, vücutta bulunan diğer organlara sıçrama özelliğine sahiptir.

Akut Amipli Dizanterinin Belirtileri ve Bulaşma Yolları

Akut amipli dizanteri hastalığına neden olan zararlı amiplerin kuluçka süresi 3-5 gün ile 1-2 ay arasında değişebilir. Su yoluyla bulaşmış olan amipli dizanteri, daha şiddetli rahatsızlıklara neden olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında:
  • Kilo kaybı
  • İştah azalması
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kanlı ishal
bulunmaktadır. Akut amipli dizanteri oldukça tehlikeli bir rahatsızlıktır ve insandan insana geçme özelliğine sahiptir. Hastalık kuluçka süresini tamamladıktan sonra vücut direncinin düşmesine neden olur. Tedavi edilmediği takdirde akut amipli dizanteri kana karışarak yayılma eğilimi gösterir. Zamanla vücutta karaciğer, akciğer, beyin ve idrar yollarında ciddi apselere neden olarak kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Özellikle karaciğere amipli dizanteri mikrobu tutunması halinde karaciğer büyümesine neden olarak ateşlenme ve terleme rahatsızlıkları görülür.

Akut Amipli Dizanteri Erken Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalığın erken teşhisi, kişinin ciddi tahribatlar oluşmaksızın hastalığı kısa süre içerisinde atlatmasına yardımcı olur. Akut amipli dizanteri teşhisi, laboratuvar ortamında dışkının incelenmesi sonrasında konur. Dışkı mikroskop ortamında incelendiğinde hareket eden amipler görülebilir. Bunun yanı sıra uzman hekimin yapacağı tetkikler sonrasında sintigrafi, ultrason ve röntgen gibi cihazlar ile hastalığın teşhisi ortaya çıkarılabilir.

Akut Amipli Dizanteri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Amipli dizanteri rahatsızlığına maruz kalan hastaların tetrasiklin ve metronidazol içerikli ilaçlar kullanmasında fayda vardır. Akut amipli dizanteri rahatsızlığına maruz kalan kişilerde yapılan teşhis ve tetkikler sonrasında hastalığın ilerleme durumu tespit edilir. Akabinde 10 gün devam edecek ilaç tedavisi başlatılır. Bu ilaç tedavisi sonrasında kişi kısa süre içerisinde sağlığına kavuşur. Ancak tedavi sürecinde kişi yeme, içme ve sağlığına oldukça dikkat etmek zorundadır ve kişisel temizliğe özen göstermelidir. Beklenmeyen bir rahatsızlık gözlemlenmesi halinde konu uzman hekime bildirilmelidir.

Amipli Dizanteriden Korunma Yolları

  • Sebze ve meyveler temiz ve bol su ile yıkanmalıdır.
  • El temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Besinler karasinek gibi böceklerden korunmalıdır.
  • Az pişmiş yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Mutlaka güvenilir su kullanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dizanteri Nedir?

Dizanteri Nedir?

Dizanteri Bulaşıcı mı?

Dizanteri Bulaşıcı mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Dizanteri İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Dizanteri Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Mikrobu Belirtileri ve Tedavisi

Dizanteri Nasıl Geçer?

Dizanteri Nasıl Geçer?

Çocuklarda Amipli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Amipli Dizanteri Belirtileri ve Tedavisi